Ma 2020. március 31., kedd, Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
Google PageRank
Címlap Kezdőlap Hírek Abaúj gasztronómiai hagyományainak turisztikai célú bemutatása

Abaúj gasztronómiai hagyományainak turisztikai célú bemutatása

A projekt címe:  Abaúj gasztronómiai hagyományainak turisztikai célú bemutatása

Kedvezményezett neve: FORRÓ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT


Támogatással elnyert összeg: 170 011 200

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezésének tervezett napja: 2021.04.11.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00008

 

Abaúj gasztronómiai hagyományainak turisztikai célú bemutatása

A projekt célja, hogy Abaúj térségében bővüljenek a turisztikai szolgáltatások és látványosságok.

A projekt közvetlen célja, hogy olyan látványosságokat alakítson ki, melyek mezőgazdasági termékek, hagyományos helyi ételek, termékek elkészítését mutatják be a kor színvonalán. A projekt részeként két településen valósul meg kulturális célú fejlesztés: Forrón és Fancsalon. A vezérelem a forrói Abaúj múzeum turisztikai célú látogatóbarát fejlesztése. Szükséges a leromlott állapotú műemlék épület korszerűsítése, illetve a kiállítás, modern kori látogatóbarát elemekkel való fejlesztése. Az épületben megvalósul a helyi teremék előállítási módszereket bemutató kiállítóhely létrehozása a meglévő múzeum felújításával. Az épület korszerűsítés részeként megvalósul a vizesblokk felújítása akadálymentessé tétele, valamint szükséges szerkezeti stabilizáció, szigetelések, teljes homlokzati felújítás, nyílászárócsere-, korszerűsítés, tetőkorszerűsítések, elektromos, vízhálózati felújítások. Az épülettel együtt megújul a kiállítás is. Az épület földszinti közösségi terében alkalmanként gasztronómiai workshop-ok, gyerektáborok szervezése valósul meg, bővítve ezzel a program kínálatot. A közösségi térben alkalmanként vásárolni lehet helyi tájjellegű ételeket (pl. aludttej, soroslaska), mely ahhoz kapcsolódik, hogy az épület korábban postakocsi állomásként működött Forró szomszédságában Fancsalon a település határában, a Kéktúra útvonal mentén található pincesoron hagyományos borospincékből álló mini pincemúzeum kialakítására kerül sor, ahol bemutatásra kerülnek a régi mezőgazdasági termelési módszerek (dézsás taposó). A fentiekhez szükséges 4 db pince megvásárlása, illetve a pincék korszerűsítése, nyílászáró felújítása, elektromos hálózat kiépítése, illetve kisebb építőmesteri munkák elvégzése (falazás, burkolás, festés). A területen kialakításra kerül egy kulturális bemutató és vendégfogadótér, ahol helyet kap egy vizesblokk kialakítása, fedett esőbeálló, alkalmi kiállító- és árusítóhely. Megvalósul a külső környezet rendezése is. A fogadótér működéséhez biztosítani kell a közművek csatlakozását. Az Abaúji Múzeum legalább 300 nap, míg a pince múzeum az év 270 nap látogatható lesz.

A projektet Forró Községi Önkormányzat konzorciumi vezetőként koordinálja, Fancsal Község Önkormányzata konzorciumi partnerként vesz részt a pályázatban.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Jelen felhívás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetések
Kiemelt weblapok:
"Adj vért és ments meg három életet!"
Évente közel fél millió önkéntes embertársunk, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.
Letölthető weblap sablonok
A weblapsablonok.com weboldal egy kiemelt forrása a színvonalas minőségű weboldal sablonoknak.
Magyar Vöröskereszt
Adományozzon a Magyar Vöröskeresztnek!
Keresőszolgálat
A Vöröskereszt segítséget nyújthat Önnek családtagjai keresésében.
Hitel ügyintézés
Túl magas a havi törlesztőrészelet? Pénzre van szüksége? Váltsa ki meglévő magas kamatozású hitelét!
IT-NAV Hungary
Honlapszerkesztés Weblapkészítés, akár díjmentesen is! Kereső marketing, tárhely, tejleskörű szolgáltatás!